Tratamentul de canal-ce este si care sunt pasii urmati pentru realizarea lui

Follow us
Testimoniale
Subscribe Newsletter

Oferim sfaturi despre protecție, intreținere și prevenție dentară.

Oferte și promoții alături de Napoca Dental Florești.

Tratamentul de canal – ce este si care sunt pasii urmati pentru realizarea lui

Un „canal radicular” nu este un tratament, ci o parte a unui dinte. Este secțiunea goală dintr-un dinte ce conține țesutul nervos, vasele de sânge și alte celule, cunoscute și sub denumirea de pulpă.

Un dinte este format dintr-o coroană și rădăcini. Coroana este în principal deasupra gingiei, în timp ce rădăcinile sunt sub ea. Rădăcinile atașează dintele la osul maxilarului.

În interiorul coroanei și al rădăcinii sau al canalului radicular se află pulpa. Pulpa hrănește dintele și oferă umiditate materialului înconjurător. Nervii din pulpă reactioneaza la temperaturile calde și reci prin durere.

Denumirea procedurii dentare care se ocupa de tratarea canalului radicular este de fapt terapia endodontică.

Cât de dureros este?

Una dintre marile temeri legate de acest tip de tratament este că va fi dureros, dar tratamentul efectuat de un medic specialist instruit ar trebui să fie relativ nedureros.

Durerea care se simte provine din infecție și nu din tratament. Tratamentul nu provoacă durere; ajută la atenuarea acestuia.

Meidcul va ameliora durerea procedurii prin anestizierea dintelui și a zonei înconjurătoare cu anestezie locală.

După tratament, o anumită sensibilitate este normală. Este temporar și medicamentele cu  prescripție medicală sau cele fără prescripție medicală (OTC) pot fi suficiente pentru ameliorarea acesteia. Dacă este necesar, sunt disponibile medicamente eliberate pe bază de rețetă, cum ar fi codeina.

Medicul dentist poate prescrie un antibiotic pentru a trata sau preveni infecția.

Cui ii este indicat acest tratament?

Tratamentul radicular tratează pulpa infectată sau „rănită”. Prin efectuarea lui, dintele poate fi pastrat in continuare in cavitatea bucala si astfel nu este necesara extractia lui.

Dacă pulpa se imbolnaveste, ea nu se poate repara singură, iar țesutul moare.

Dacă există o cavitate adâncă, un dinte cu o obturatie necorespunzatoare, bacteriile pot pătrunde în pulpă.

Bacteriile vor distruge în cele din urmă pulpa. Dacă bacteriile pătrund prin deschiderile rădăcinii, aceasta poate provoca o infecție în os.

O infecție va slăbi osul și îl va descompune. Ligamentele din jurul dintelui se vor inflama, iar dintele isi va pierde rezistenta.

O leziune a pulpei va face dintele sensibil la temperaturi ridicate și scăzute. Poate exista durere la masticatie, iar unele persoane au o durere continuă.

Fără tratament, infecția se va răspândi. În cele din urmă, dintele se va slăbi și va trebui extras.

Unii pacienți optează pentru extracție, mai ales dacă doare foarte mult sau dacă dintele nu poate fi refăcut, de exemplu, dacă există o carie mare, traumatisme sau pierderea osului din cauza bolii parodontale sau a gingiei.

Cu toate acestea, îndepărtarea unui dinte poate însemna că dinții din jur încep să migreze sau sa devina mobili. Acest lucru poate părea inestetic și poate face dificilă servirea unei gustari bune.

Terapia canalului radicular va salva de obicei dintele și va elimina durerea.

Dacă dintele nu poate fi salvat, următoarea cea mai bună opțiune este un implant.

Cu toate acestea, salvarea dintelui natural este cea mai bună varianta, dacă este posibil, deoarece nimic nu funcționează la fel de bine ca un dinte natural.

Care sunt pașii?

Terapia canalului radicular durează între una și trei sesiuni pentru a fi finalizată si cuprinde urmatorii pasi:

Înainte de începerea tratamentului:

Înainte de a vă îndrepta către cabinet pentru tratamentul canalului radicular, la fel ca în cazul oricărei vizite la medicul dentist sau endodont, asigurați-vă că aveți la îndemână toate informațiile legate de identitatea si starea de sanatate generala a dumneavoastra.. Când ajungeți, așteptați ca medicul dentist sau endodontul dvs. să:

  • Pasul 1: Va ceara radiografiile care au fost efectuate anterior pentru a vă pregăti pentru procedură. Apoi, el sau ea va efectua o inspecție vizuală a dintelui și a zonei înconjurătoare.
  • Pasul 2: Medicul va va administra un anestezic local folosind un ac mic pentru a amorți zona. Este posibil să simțiți o ușoară ciupire, dar durerea este foarte mică la administrarea anestezicului. Senzația de amorțeală se va instala aproape imediat.
  • Pasul 3: Medicul va punr o diga (folie din cauciuc) si o clema peste dintele afectat pentru a proteja și a izola zona. Acest lucru va menține dintele curat și uscat în timpul procedurii.

În timpul tratamentului canalului radicular

Tratamentul canalului radicular în sine va dura de obicei aproximativ 90 de minute. Tratamentul dintilor cu mai multe canale sau cu o infecție prezentă poate dura mai mult de o întâlnire. Iată la ce să ne așteptăm în timpul unui tratament de canal radicular:

  • Pasul 4: folosind o freza speciala, medicul dentist sau endodont va crea o deschidere în partea superioară a dintelui afectat. Această deschidere va expune complet partea superioară a pulpei dentare, conținând nervul și vasele de sânge ale dintelui. Această fază a tratamentului canalului radicular este similară cu etapa de pregătire in vederea obturatiei unui dinte afectat de carie.
  • Pasul 5: Apoi, el sau ea va îndepărta pulpa dentară din interiorul dintelui și din rădăcină. Această parte a dintelui este denumită în mod formal canalul radicular.
  • Pasul 6: Spațiul ocupat de pulpă în centrul dintelui va fi curățat și lărgit cu grijă folosind mici pile/ace dentare, modelând camera interioară in vederea obturarii(umplerii) acesteia. Medicul dentist sau endodontist va iriga zona cu o varietate de soluții pentru a spăla orice pulpă rămasă si pentru a elimina infectia. Dintele și zona înconjurătoare vor fi uscate bine înainte de a trece la pasul următor.
  • Pasul 7: in cazul in care infectia a fost prezenta , medicul va introduce in canale un medicament antimicrobian pentru a trata infecția. În acest stadiu, dintelui i se va pune o obturatie provizorie pentru ca medicamentul sa actioneze, dacă infecția a fost severă. Dacă este cazul, va trebui să revină pentru o a doua întâlnire pentru a finaliza restaurarea.
  • Pasul 8: Dacă dintele nu trebuie lăsat cateva zile cu acel medicament pe canale, atunci  canalele dentare vor fi acum umplute cu un material biocompatibil. Materialul utilizat este de obicei gutaperca, un material asemănător cauciucului, care sigilează dinteleimpreuna cu un ciment adeziv și ajută la prevenirea infecției ulterioare.
  • Pasul 9: În cele din urmă, se va efectua o obturatie definitiva a dintelui.

După tratamentul canalului radicular

Când procedura de canal radicular este finalizată, va trebui să acordați o atenție suplimentară dintelui tratat timp de câteva zile. După tratament, luați în considerare următoarele:

  • Pasul 10: Imediat după tratamentul canalului radicular, trebuie să evitați mușcăturile sau mestecarea pe dintele tratat până când amorțeala dispare, apoi începeți cu alimente moi, ușor de mestecat.
  • Pasul 11: este posibil să aveți sensibilitate sau disconfort ușor în zonă timp de câteva zile – dacă se intampla asa, utilizați analgezice fără prescripție medicală, precum ibuprofen sau aspirină, pentru a atenua durerea. De asemenea, vi se pot prescrie antibiotice pentru a elimina orice infecție rămasă. Dacă durerea durează mai mult de câteva zile, sunați medicul dentist.
  • Pasul 12: În majoritatea cazurilor, va trebui să vă vizitați medicul dentist pentru „follow-up” si pentru a restaura acel dinte. În timpul acestei întâlniri, medicul dentist va pregăti dintele pentru o coroană. În plus, în funcție de gravitatea deteriorării dintelui, ar putea fi utilizat un pivot din metal sau sticla pentru a adăuga stabilitate materialelor de umplere și coroanei. .
  • Pasul 13: După ce tratamentul canalului radicular și restaurarea cu o umplutură sau coroană au fost finalizate, dintele dvs. poate oferi acum o funcție normală și sănătoasă. Tratați-l la fel ca și restul dinților, deoarece poate dezvolta în continuare caria sau boli ale gingiilor dacă nu li se acordă îngrijire adecvată. Periați de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor, folosiți ata dentară cel puțin o dată pe zi și asigurați-vă că participați la controale și curățări regulate, așa cum v-a prescris medicul dentist.

Noi suntem Napoca Dental Florești, cea mai buna clinică dentală din Florești.

Recommendation of dentist
Alătură-te newsletter-ului nostru și primiți o consultare gratuită