Medicul dentist v-a recomandat o coroană dentară, dar nu știți ce să faceți? Uneori nu este ușor să accepți, poate fi un tratament costisitor și trebuie să vă asigurați că îl faceți corect. În primul rând, ce este de fapt o coroană dentară și de ce v-a recomandat-o medicul dentist? Apoi, este important să vă înțelegeți opțiunile, procedura și riscurile asociate coroanelor dentare pentru a vă asigura că luați o decizie corectă pe deplin informată. După ce vă răspundeți la întrebări și înțelegeți complet tratamentul, puteți lua decizia de a continua cu recomandările medicului dentist. În acest articol, veți găsi tot ce trebuie să știți despre coroanele dentare.
Ce este o coroană dentară?
O coroană dentară este o capă care se adaptează bine pe dinte, reface forma dintelui sănătos și îi reabilitează funcțiile acestuia. Este un tratament personalizat, realizat de medicul dentist cu ajutorul tehnicianului dentar pentru a restabili forma și dimensiunea unui dinte cu defecte de structură, sau pentru a îmbunătăți aspectul estetic.
De ce sunt necesare coroanele dentare?
În general, acestea sunt aplicate din două motive, pentru a îmbunătăți structura dintelui sau aspectul. Cosmetic, maschează complet cum arată dintele tău dedesubt. Dacă aveți obturații(plombe) inestetice mari sau dinți colorați(discromici), o coroană dentară îi va acoperi și le va îmbunătăți aspectul. Acestea sunt făcute personalizat, astfel încât să puteți alege culoarea și forma potrivit gustului dvs. Structural, coroanele protejează un dinte cu structură fragilă. De exemplu, dinții cu obturații care continuă să se fractureze sau dinții tratați pe canal(tratați endodontic) pot fi acoperiți de coroane pentru a le îmbunătăți longevitatea. Ele sunt, de asemenea, folosite pentru a reconstitui dinții grav uzați din cauza “măcinării”(abraziei) sau eroziunii. În cele din urmă, coroanele dentare pot fi folosite pentru aplica o punte dentară sau pe un implant dentar.
Tipuri de coroane dentare
Există multe materiale pentru coroanele dentare. Iată cele mai frecvente tipuri de coroane dentare disponibile:
- Coroane metalice – Coroanele metalice sunt făcute de obicei dintr-un aliaj, acestea sunt rezistente și durabile și sunt un material ideal pentru coroanele dentare aplicate pe dinții posteriori. De asemenea, datorită faptului că nu sunt acoperite de ceramică, înseamnă, că nu trebuie să șlefuim mult din dintele natural. Dezavantajul evident este aspectul metalic.
- Coroanele metalo-ceramice – Acestea au același strat de metal ca mai sus, dar cu un strat de ceramică deasupra. Sunt minunate pentru dinții anteriori sau posteriori, dar, din cauza stratului suplimentar, se șlefuiește mai mult din dinte natural.Sunt la fel de rezistente, dar pot fi predispuse la ciobire. Ele arată mai bine decât coroanele dentare metalice, dar lumina nu poate trece prin ele din cauza capei metalice, ceea ce înseamnă că pot arăta mai opac decât dinții naturali. Cel mai mare dezavantaj este că stratul metalic poate determina un aspect gri linear la nivelul gingiei. Gingiile se retrag în mod natural în timp, iar acest lucru va descoperi metalul.
- Coroanele integral ceramice – Acestea oferă un aspect natural dintelui. Deoarece nu există metal, lumina trece și oferă același aspect translucid ca și la dinții naturali. Acest lucru le face să fie cele mai estetice.
- Coroanele de zirconiu – Aceste coroane de culoare albă realizate din zirconiu oferă o estetică excelentă și au o rezistență apropiată de cea a coroanelor metalice.Este de fapt un metal alb, perfect ca și rezistență pentru dinții posteriori și anteriori, dar nu prezintă linia gri inestetică de la nivelul gingiei cum e în cazul coroanelor metalo-ceramice.
Care este procedura?
Așadar, s-a stabilit că dintele dvs. are nevoie de o coroană dentară pentru a-i prelungi longevitatea. Medicul dentist va face două teste pe acest dinte. În primul rând, va face o radiografie pentru a verifica dacă rădăcina este sănătoasă și poate susține coroana. În al doilea rând, va testa dintele pentru a se asigura că este vital și sănătos, de obicei cu o substanță rece. Dacă totul este în regulă, urmează procedura prorpiu-zisă. Aceasta este împărțită în mai multe ședințe în funcție de tipul de coroană, dotarile cabinetului dentar etc.
În prima etapă se va pregăti dintele pentru coroana aleasă. Probabil că veți avea nevoie de anestezic local pentru preparare, cu excepția cazului în care dintele dvs. are tratament pe canal. După anestezie, dentistul va reduce dintele ca dimensiune și îl va modela astfel încât să fie potrivit pentru coroană. Apoi se vor realiza amprentările sau scanările digitale, care se vor trimite unui tehnician dentar, care va face coroana. În cele din urmă, medicul va aplica pe dintele preparat o coroană provizorie menținută până la aplicarea coroanei finale și vă va ajuta să alegeți culoarea și nuanța potrivită pentru viitoarea lucrare.
În etapa de aplicare a coroanei finale, coroana temporară va fi îndepărtată și cimentul curățat. Medicul dentist va proba apoi coroana permanentă pe dinte și va verifica dacă se potrivește bine. Dacă dentistul este mulțumit, acesta vă va arăta coroana în oglindă pentru a vă asigura că sunteți mulțumit de aspect.Asigurați-vă că sunteți mulțumit înainte de a da acordul pentru cimentarea definitivă, fiindcă după cimentare nu se mai desprinde.
Este dureros tratamentul?
După un anestezic local, în timpul preparării dintelui veți simți apa rece și vibrațiile pe dinte, dar nu, nu veți simți durere.
Cum trebuie să am grijă de coroana temporară?
Coroanele dentare temporare nu sunt rezistente sau foarte estetice și nu sunt cimentate definitiv. Și nici nu ar trebui să fie pentru că vrem să se desprindă ușor atunci când le înlocuim cu coroana permanentă. Cimentul este slab, deoarece trebuie să ne asigurăm că nu rămâne pe dintele pregătit și pentru a putea decimenta coroana provizorie. Din acest motiv, se întâmplă frecvent să cadă coroanele temporare. Aceasta nu este neapărat o problemă, așa că nu intrați în panică. Sunați la cabinet și anunțați, medicul va recimenta coroana la loc în scurt timp.
Dacă o coroană provizorie cade, problema principală este sensibilitatea. Acest lucru este deranjant, dar nu este o problemă pe termen lung și se va soluționa odată ce coroana permanentă este cimentată.
Dacă puteți, cel mai bine este să evitați să mâncați pe coroana temporară. Alimentele lipicioase sau tari o vor decimenta, așa că evitați-le dacă trebuie să mușcați pe ea. Trebuie să vă asigurați că o periați, dar mai gentil decât în mod normal.
Cum trebuie să am grijă de coroana permanentă?
Coroanele dentare permanente pot fi tratate ca orice alt dinte. Mănâncă și bea normal și uită că sunt acolo. Nici regimul tău de periere nu ar trebui să se schimbe. Periați de două ori pe zi și asigurați-vă că folosiți ața dentară sau perii interdentare.
Cât costă coroanele?
Costul unei coroane dentare depinde de tipul pe care îl alegeți. Acesta poate varia între 500 RON pentru o coroană metalo-ceramică și 1000 RON pentru o coroană de zirconiu placată cu ceramică. Pe lângă aceasta se pot adăuga costuri suplimentare dacă dintele necesită tratamente adiționale.
Complicații potențiale ale coroanei dentare
- Retracția gingiei – retracția se întâmplă fiziologic odată cu vârsta. Marginile unei coroane de la nivelul gingiei pot fi descoperite în timp, ceea ce poate fi o problemă pentru coroanele metalo-ceramice, deoarece acestea vor apărea gri în această zonă.
- Galvanismul buccal – aceasta este o problemă a coroanelor metalice care ating un alt metal. De exemplu atunci când o coroană metalică atinge o obturație de amalgam(plomba metalică) atunci când mușcați, ocazional este posibil să simțiți un curent electric ușor între ele.
- Pierderea vitalității dinților – există o mică posibilitate ca șlefuirea unui dinte pentru o coroană să-i provoace “moartea”. Acest proces poate dura ani și este posibil să nu știți niciodată despre el.În cel mai rău caz, un dinte “mort” poate necesita tratament a canalului radicular(scoaterea nervului).
- Descimentarea – coroanele dentare se pot descimenta și cad. Poate fi necesară o vizită la dentist pentru a o cimenta la loc.
- Ciobirea – se întâmplă ocazional la coroanele ceramice. Problema este că sunt greu de reparat, dacă nu chiar imposibil. Dacă nu este o afectare estetică, atunci le putem ajusta cu freza, în caz contrar trebuie înlocuită lucrarea cu totul.
Care este durata de viața a coroanelor dentare?
În cel mai rău caz, am spune că coroanele dentare pot avea o durată de viață 10-15 ani. În realitate, pot dura decenii sau o viață dacă pacientul merge la controale regulate și menține o bună igienă orală.
În concluzie, nu uitați că fiecare caz este unic. Ce este potrivit pentru prietenul tău poate să nu fie perfect pentru tine. Dacă aveți nevoie de informații suplimentare sau aveți întrebări specifice despre coroanele dentare, adresați-vă întotdeauna medicului dentist și acesta va fi mai mult decât bucuros să vă ajute.