Intelegând care este, de fapt, rădăcina problemei respirației neplacute…

Follow us
Testimoniale
Subscribe Newsletter

Oferim sfaturi despre protecție, intreținere și prevenție dentară.

Oferte și promoții alături de Napoca Dental Florești.

O bună igienă dentară ar trebui să vă ajute să combateti halitoza. Dar ce provoacă respirația neplăcută, în primul rând?

Dacă, în mod constant spargi intre dinti bomboane cu mentă sau mesteci gumă pentru a acoperi sau indeparta respirația urât mirositoare, nu ești singurul. Unul din patru persoane are halitoză și se simte blestemat de această respirație urât mirositoare.

De ce? Cele mai multe cazuri de halitoză sunt cauzate de igiena dentară necorespunzătoare. Dacă nu vă periați dinții și nu folosiți ața dentară după fiecare masă, resturile de mâncare care se blochează între dinți, gingii și pe limbă vor începe să se descompună și să emită mirosuri neplăcute.

O cavitate bucală neingrijită înseamnă, de asemenea, că bacteriile se pot dezvolta, ceea ce poate duce la afecțiuni ale gingiilor, care sunt, de asemenea, una dintre cauzele respirației urât mirositoare.

În plus, anumite alimente și băuturi sunt mai susceptibile de a provoca respirația urât mirositoare, inclusiv:

 • Usturoiul
 • Ceapa
 • Brânza
 • Sucul de portocale
 • Băuturile carbogazoase, inclusiv cele dietetice.

După ce aceste alimente sau băuturi sunt digerate, uleiurile lor își fac drum în fluxul sanguin și apoi sunt transportate în plămâni. Mirosul este apoi eliberat prin respirație.

Alte cauze ale respirației urâte

Pe lângă ceea ce mănânci și bei, respirația urât mirositoare poate fi, de asemenea, legată de:

Gura uscată – Saliva este „demachiantul” natural al gurii, așa că atunci când gura este uscată, celulele moarte se pot acumula, ceea ce provoacă respirația neplacută dimineața. Aceasta se poate înrăutăți în situația în care dormi cu gura deschisă. Fumatul și anumite medicamente pot provoca, de asemenea, sindromul gurii uscate. În cazuri mai extreme, se poate sa  aveti o problemă cu glandele salivare care vă lasă gura neobișnuit de uscată.

Boli cronice – Uneori, condițiile de sănătate subiacente pot cauza respirația urât mirositoare. Infecțiile pulmonare, cancerele, insuficiența renală sau hepatică, diabetul și boala de reflux gastroesofagian (GERD), de exemplu, sunt toate asociate cu halitoza.

Afecțiuni respiratorii, ale gurii, gâtului și nasului – Aceste afecțiuni sunt adesea asociate cu respirația urât mirositoare. De exemplu, se știe că secreția provenita dintr-o infecție a sinusurilor provoacă respirație urât mirositoare. Dacă aveți o infecție a căilor respiratorii superioare, cum ar fi bronșita, sputa, tuse, toate acestea pot provoca și halitoză.

Produse din tutun, în special pentru fumat –  Produsele din tutun vă pot usca gura și pot duce la instalarea unei respirații urât mirositoare. Persoanele care consumă tutun sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare de a dezvolta boli ale gingiilor, sănătatea orală generală precară și cancer oral.

Malnutriția – Foametea sau dieta drastică pot duce la instalarea respirației urât mirositoare din cauza cetoacidozei, care este o defalcare a substanțelor chimice care are loc în timpul postului.

Combaterea respirației urâte

Pentru a combate respirația urât mirositoare, încercați următoarele:

 • Evitați alimentele și băuturile despre care știți că provoacă respirația urât mirositoare; acest lucru poate însemna și reducerea la minimum a aportului de alcool.
 • Periați dintii două – trei minute după fiecare masă și folosiți ața dentară cel puțin o dată pe zi.
 • Periați-vă limba ușor pentru a îndepărta celulele moarte, inclusiv partea din spate a limbii, deoarece acolo se adună adesea bacteriile.
 • Beți multă apă pentru a va menține gura umedă și curată.
 • Mancati mai puțină carne și mai multe legume și fructe, în fiecare zi.
 • Faceți controale dentare de cel puțin două ori pe an, care includ un examen general și o igienizare completa a dintilor.
 • Dacă purtați proteze dentare, punți sau aparat dentar detașabil, curățați-le bine cel puțin o dată pe zi.
 • Mestecati gumă (de preferință fără zahăr) pentru a stimula producția de salivă, care ajută la spălarea particulelor de alimente și a bacteriilor.

Dacă tot simțiti că nu ati scapat de respirația neplacuta dupa ce ati încercat aceste sfaturi, cere o confirmare de la cineva apropiat. Uneori, poate sunteti prea critic cu propria persoana. Dacă este într-adevăr o problemă, programați-vă la medicul dentist pentru a încerca să descoperiți ce ar putea cauza respirația urat mirositoare.

Evitați să beți, să mâncați, să mestecați gumă sau să vă spălați pe dinți înainte de programarea la dentist (in aceasta situatie), astfel incat medicul dentist sa va poata evalua cu adevarat halitoza. Medicul dentist vă va pune probabil o serie de întrebări, de la obiceiurile de igienă dentară până la sănătatea dumneavoastră generală.

În unele cazuri, halitoza se poate datora unei acumulări de placă, care este un strat de bacterii acumulate pe dinți. Dacă acesta este cazul, medicul stomatolog vă poate solicita să utilizați o apa de gură antimicrobiană specială.

Dacă medicul dentist stabilește că respirația urât mirositoare se datorează bolii gingiilor, veți fi tratat sau îndrumat către un medic parodontolog. Denumită și boală parodontală, boala gingiilor face ca gingiile tale să se retragă de pe dinți și lasă pungi care adună bacterii și placa. Poate fi necesară o curățare parodontală sau un tratament mai amplu.

Dacă medicul dentist nu este capabil să descopere motivul respirației mirositoare, o programare la medicul dumneavoastra de familie pentru un examen fizic ar fi următorul pas pentru a determina cauzele care stau la baza respirației urat mirositoare.

Noi suntem Napoca Dental Florești, cea mai buna clinică dentală din Florești.

Recommendation of dentist
Alătură-te newsletter-ului nostru și primiți o consultare gratuită