8 alimente surprinzătoare pe care dentistul tău nu le va mânca

Follow us
Testimoniale
Subscribe Newsletter

Oferim sfaturi despre protecție, intreținere și prevenție dentară.

Oferte și promoții alături de Napoca Dental Florești.

Alimente pe care dentistul tău nu le mănâncă

Mixed mexican food
Mixed mexican food

Deși poate fi evident că anumite alimente și băuturi sunt dăunătoare pentru dinți, cum ar fi bomboanele și băuturile carbogazoase, există și alte opțiuni alimentare mai puțin evidente, care pot fi, de asemenea, dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră orală. Deși unii ar considera ca aceste alimente trebuie evitate cu totul, medicii stomatologi susțin, în general, consumarea lor cu moderatie și a unei bune igiene orale.

„Nu mă simt rău dacă mănanc înghețată sau ciocolată din când în când pentru că mă spăl pe dinți și folosesc ata interdentară în fiecare zi, așa că știu că îndepărtez corect placa”, spune purtătorul de cuvânt al Asociației Dentare Americane (ADA).

Indiferent dacă doriți să le evitați complet sau să vă reduceți consumul pentru a vă proteja dinții, iată opt alimente și băuturi surprinzătoare pe care dentistii încearcă să le limiteze.

Gheața

Deși este bine să puneți gheață în băutură, asigurați-vă că nu o mestecați. „Evitați să faceți orice lucru care ar putea duce la traumatisme ale dinților, cum ar fi mestecarea gheții, deoarece acesta fracturează smalțul”, spune Van Himel, DDS, endodontist, șef al departamentului de endodonție și profesor la Universitatea de Stat din Louisiana Științe de sănătate Center School of Dentistry din New Orleans.

Băuturile sportivilor

Când vine vorba de băuturi sportive, este vorba de frecvența cu care le beți. „Dacă beți aceste produse în fiecare zi, este mai probabil să dezvoltați cavități, deoarece acestea sunt acide – și deseori bogate în zahăr”, spune dr. Ferraz-Dougherty. La fel ca băuturile sportive, băuturile energizante conțin, de asemenea, mult zahăr care vă poate dăuna dinților – așa că beți-le cu măsură.

Jeleurile acrisoare

„Aroma acră a acestor bomboane este creată prin adăugarea de acid”, spune Clara M. Spatafore, DDS, MS, președintele departamentului de endodonție de la Virginia Commonwealth University din Richmond. Dinții tăi vor fi afectati intr-un mod mai agresiv datorita acestor bomboane gumate acre: Nu numai că stratul de zahăr îți dăunează smalțului, dar datorita consistentei gumoase a lor vor rămâne mai mult timp pe dinți. Fructele uscate sunt, de asemenea, incluse în categoria alimentelor lipicioase și dăunătoare, conform ADA, deci este mai bine să limitați consumul.

Cafea cu crema si arome

Cafeaua și ceaiul neindulcit sunt opțiuni sănătoase pentru majoritatea oamenilor, dar când adăugați zahăr, sirop sau creme aromate, o transformați într-o băutură nesănătoasă. Problema este că, dacă bei una, două sau trei căni de cafea pe zi și adaugi acesti îndulcitori la fiecare ceașcă, devine foarte dăunător pentru dinți. Dacă beți cafea sau ceai îndulcit, consumati, la final, si o ceașcă de apă pentru a vă clăti dinții.

Alcoolul

Paharul de vin, ocazional sau berea nu sunt o problemă, dar consumul de alcool frecvent și în exces vă poate usca gura, spune Ferraz-Dougherty. Când gura este uscată, fluxul de salivă este redus, ceea ce vă prezintă un risc mai mare de apariție al cariilor și a bolilor gingivale”, explică ea. Mai mult, consumul excesiv de alcool este legat de cancerul oral pe termen lung, potrivit ADA.

Lămâia

Stoarcerea unei lămâi proaspăte în apă sau sifon este binevenită, insa evitati sa consumati lamaia ca atare. Orice tip de citrice pe care le consumam ca atare, este dăunător smalțului dinților. ADA subliniază faptul că nu numai sucul de citrice poate dăuna dinților dvs., dar acidul din suc poate face ca toate leziunile din cavitatea bucala să fie mai dureroase.

Batoanele proteice

Batoanele proteice ​​conțin o cantitate surprinzătoare de zahăr. Se recomandă evitarea completă a acestora, deoarece există modalități mai bune de a obține proteine , din alte surse.

Dacă decideți să mâncați un baton proteic, încercați să o consumati si puțină apă sau să mestecați gumă fără zahăr după aceea pentru a ajuta la eliminarea excesului de  zahar de pe dinți, recomandă ADA.

Noi suntem Napoca Dental Florești, cea mai buna clinică dentală din Florești.

Recommendation of dentist
Alătură-te newsletter-ului nostru și primiți o consultare gratuită