Respirație urât mirositoare – Soluție

Follow us
Testimoniale
Subscribe Newsletter

Oferim sfaturi despre protecție, intreținere și prevenție dentară.

Oferte și promoții alături de Napoca Dental Florești.

Respirație urât mirositoare – Soluție

De la respirație urât mirositoare și gingiile inflamate la “sindromul gurii care arde”, simptomele din gura ta ar putea încerca să vă transmită ceva – așa că ascultați!

Suferiți de gingii inflamate sau cerul gurii inflamat? Fără să mai amanați, urmați sfaturile dentistului dumneavoastră pentru a menține dinții și gingiile sănătoase – dar știați că starea cavității bucale poate, de asemenea, aduce la lumină unele probleme de sănătate? Unele afecțiuni dentare, cum ar fi respirația neplăcută, gingiile palide și gingiile roșii, pot fi semne de afecțiune gingivală. Dar alte simptome orale pot indica probleme de sănătate aparent fără legătură. (Sugestie: Dinții cu eroziue ar putea fi un semn al unei tulburări de alimentație sau al unei arsuri cronice de la stomac- reflux gastroesofagian.)

Dacă aveți afecțiuni gingivale, să știți că nu sunteți singurul. Mai mult de 1 din 3 sau câteva milioane de oameni dint țara noastră, prezintă o ușoară, moderată, sau severă boală gingivală, în conformitate cu datele de la centrele de Control și prevenție a bolilor. Afecțiunile gingivale variază de la inflamarea gingiilor nesănătoase, numită gingivită, la distrugerea gravă a țesuturilor și oaselor. În cele mai grave cazuri de afecțiuni gingivale, dinții se pierd (afecțiunea denumindu-se boală parodontală)

Cavitatea bucală sănătoasă e plină de bacterii, mucus și alte particule alimentare care formează o “placă” lipicioasă, incoloră pe dinți. În mod normal, scăpați de placă prin periaj și folosirea regulată a aței dentare și a apei de gură. Dar când placa bacteriană se acumulează din cauza igienei orale precare, provoacă inflamații, sângerări ale gingiilor (gingivite).

Gingivita este forma ușoară a afecțiunii gingivale semn al deubutului unei boli parodontale. Obiceiuri bune de îngrjire orală — perierea cel puțin de două ori pe zi, spălarea zilnică, folosirea mijloacelor auxiliare de curațare, controlul regulat, odată la șase luni, la un cabinet stomatologic și reununțarea la fumat — pot ajuta la prevenirea gingivitei.

Placa care nu este îndepărtată se întărește transformandu-se în tartru. Acest lucru va duce la creșterea sângerării și la o formă mai gravă de afecțiune gingivală, numită boală parodontală. Cu această boală gingivală avansată, gingiile nesănătoase se îndepărtează de dinți și formează buzunare mici care pot fi infectate. Dacă boala parodontală nu este tratată, oasele, gingiile și țesutul conjunctiv care susțin dinții sunt distruse.

Potrivit Institutului național de Cercetări Dentare și Craniofaciale, anumite persoane au un risc mai mare de afecțiuni gingivale decât altele. Factorii de risc pentru afecțiunea gingivală includ:

 • Îmbătrânirea
 • Diabetul zaharat
 • Predispoziția genetică
 • Modificări hormonale la fete și femei
 • Unele medicamente
 • Alte boli, cum ar fi SIDA și tratamentele pentru cancer
 • Fumatul

Îngrijirea gingiilor nesănătoase sau a afecțiunilor gingivale vă poate salva dinții. Iată câteva reguli pentru un stil de viață sănătos pe care trebuie sa le respectați:

 • Periați dinții cel puțin de două ori pe zi (de la gingie spre dinte, timp de doua minute)
 • Utilizați o periuță de dinți cu peri medii
 • Înlocuiți periuța de dinți la fiecare trei luni
 • Schimbati pasta de dinti si apa de gura de fiecare data cand se termina cu un alt tip.
 • Utilizați ața interdentară zilnic
 • Clătiți  gura, după periaj, cu apă de gură pentru a reduce placa bacteriană, timp de un minut, după care nu consumati nimic timp de 30 minute
 • Consultați medicul stomatolog (la 6 luni, pentru fumatori, respectiv un an pentru nefumatori), în mod regulat pentru igienizări dentare profesionale și verificări
 • Nu fumați

Gingiile nesănătoase pot provoca respirația urât mirositoare si respingătoare.

“Toată lumea poate prezenta o respirație urât mirositoare, dar periajul și folosirea aței dentare – inclusiv perierea limbii – ar trebui să taie respirația urâtă din fașă. Ce zici când nu se întâmplă asta? Ar putea fi un semn de boli avansate gingivale, deci este important să vorbiți cu medicul dentist înainte ca această stare orală să vă ruineze dinții perfect sănătoși”, spune David M. Leader, doctor în medicină dentară, asistent profesor clinic la Universitatea Tufts, Școala de Medicină Dentară din Boston.

De cele mai multe ori, cel mai mare vinovat al respirației urât mirositoare este dieta ta: „Ceapa, usturoiul și condimentele pătrunzătoare vor produce un miros specific al gurii chiar si la ore după consum”, spune Dr. Leader.

În plus, persoanele care au diabet necontrolat, au o dietă bogată în proteine sau suferă de alcoolism tind să aibă respirație cu un miros dulce sau fructat, din cauza unei afecțiuni metabolice grave numită cetoacidoză.

Ce spune “sindromul gurii care arde” despre sănătatea ta?

Dacă vă confruntați cu o senzație de opărire moderată până la severă în gură, buze sau limbă, ar putea fi o afecțiune orală numită “sindromul gurii care arde” . Din fericire, sindromul gurii care arde nu este foarte comun. Când apare, poate fi cauzată de o serie de medicamente, anumite afecțiuni orale specifice sau alte probleme de sănătate, inclusiv deficiențe nutriționale, infecții fungice în gură și modificări hormonale la femei.

O altă cauză poate fi reprezentată de diferite lucrări vechi realizate din două sau mai multe metale care intarcționează, numindu-se bimetalism galvanic ceea ce necesită inlatuarea lor și realizarea altora noi dintr-un singur metal component sau lucrări nonmetalice.

Astfel echipa Napoca Dental vă așteaptă pentru a vă identifica motivul gurii respingătoare și a vă da cele mai personalizate sfaturi pentru a obține o sănătate orală optimă.

Articol realizat de Dr. Ligia Durcău

Noi suntem Napoca Dental Florești, cea mai buna clinică dentală din Florești.

Recommendation of dentist
Alătură-te newsletter-ului nostru și primiți o consultare gratuită