Cum sa ne periem corect dintii?
Indepartarea placii bacteriene este principala metoda de a preveni afectiunile cavitatii bucale precum carii dentare,gingivita sau parodontita.Tartrul si placa dentara sunt o consecinta a neglijarii igienei orale si pot duce la halitoza,abces dentar,gingivita dar si afectiunii interstinale sau cardiace.
O igiena orala buna se intretine prin periaj dentar precum si prin folosirea metodelor auxiliare si anume apa de gura si ata dentara.
Este important ca pacientii sa fie constienti de importanta periajului dentar si mai ales de tehnica prin care este realizat. Este mult mai important periajul correct al dintilor decat frecventa acestuia.
Obiectivele unui periaj corect sunt :
- Prevenirea formarii placii dentare
- Indepartarea placii prezente
- Curatarea limbii
- Masajul tesutului gingival.
Exista mai multe metode de periaj, dintre care cea mai folosita este metoda Bass modificata.
Durata unui periaj dentar este de 2 minute dintre care 30 secunde pe fiecare sectiune a cavitatii bucale . Pentru a fi sigurii ca respectam acest timp , este bine sa avem un cronometru la indemana.
Miscarile din timpul periajului vor fi intotdeauna scurte,usoare si realizate cu atentie la nivelul jonctiunii dento-gingivale.
Pasii in realizarea periajului:
- periuta se aseaza paralel cu gingia in unghi de 45 grade
- perii trbuie sa fie in contact cu zona dento-gingivala(deoarece indeparteaza placa bacteriana subgingivala)
- se realizeaza o miscare de rotatie dinspre gingie spre dinte
- pentru suprafata interna a dintilor frontali periuta se pozitioneaza perpendicular
- pentru fiecare suprafata se realizeaza 8-10 miscari
- la final se periaza limba
Periuta de dinti se va inlocui la fiecare 3-4 luni deoarece dupa un timp capacitatea acesteia de a indeparta placa bacteriana de pe dinti se reduce iar perii nu mai au aceiasi eficacitate. De asemenea este foarte important ca dupa un episode de raceala,gripa sau infectie a cailor aeriene superioara sa schimbam periuta deoarece anumiti microbi raman inclavati in perii periutei si pot determina o reinfectare.
Dr Pîrv Ioana-Adela