Radiografiile dentare

Follow us
Testimoniale
Subscribe Newsletter

Oferim sfaturi despre protecție, intreținere și prevenție dentară.

Oferte și promoții alături de Napoca Dental Florești.

Radiografiile dentare

Radiografiile dentare pot detecta, din timp, probleme  apãute în cavitatea oralã, la nivlul dintilor, gingiilor si maxilarelor. Prin tratarea problemelor înainte ca acestea sã se agraveze economisim timp, bani, evitãm aparitia durerilor si avem grijã de sãnãtatea noastrã.

Ce sunt radiografiile dentare si de ce sunt necesare?

În lista lucrurilor pe care le preferati, este posibil ca indicatia din partea medicului sa efectuati o radiografie, sã nu aparã. A purta sortul acela greu si a tine un dispozitiv uneori incomod între dinti chiar si câteva secunde, nu este foarte distractiv.

Dar radiografiile acestea ajutã foarte mult medicul stomatolog sa vadã de altfel greu de distins. Razele X  îi ajutã sã vadã starea dintilor, rãdãcinilor, plasarea maxilarului si compozitia oaselor faciale. De asemenea, îi ajutã sã gãseascã si sã trateze problemele dentare la începutul dezvoltãrii lor.

Razele X sunt o formã de energie care poate trece prin sau poate fi absorbitã de obiecte solide. Aceastã energie este absorbitã de obiecte dense, cum ar fi dintii si oasele, si apar în radiografii ca zone de culoare deschisã. Razele X trec prin obiecte mai putin dense, cum ar fi gingiile si obrajii, si apar ca zone întunecate pe filmul cu raze X.

Razele X pot contribui la reperarea problemelor care nu pot fi observate la un examen oral. Gãsirea si tratarea problemelor la începutul dezvoltãrii lor vã pot economisi bani, evita disconfortul (dacã aceste probleme sunt tratate mai târziu) si chiar vã poate salva viata.

Ce tipuri de probleme detecteaza razele X?

Razele X vă ajută dentistul să diagnosticheze problemele dinților și maxilarelor.

La adulți, razele X arată:

  • Carii, în special zone mici de carie între dinți.
  • Carii secundare aparute sub obturatiile existente.
  • Pierderea tesutului osos la maxilar.
  • Modificări ale osului sau canalului radicular din cauza infecției.
  • Starea și poziția dinților pentru a vă pregăti pentru implanturi dentare, aparate dentare, proteze dentare sau alte proceduri dentare.
  • Abcese (o infecție la rădăcina unui dinte sau între gingie și un dinte).
  • Chisturi și unele tipuri de tumori.

La copii, razele X determină:

  • Dacă se dezvoltă dintii.
  • Dacă există suficient spațiu în gură pentru toti dinții care urmeaza sa erupa
  • Dacă se dezvoltă „maselele de minte”
  • Dacă dinții sunt afectați (incapabili să erupa).

Care sunt diferitele tipuri de radiografii dentare?

Există două tipuri principale de radiografii dentare: intraorală (filmul cu raze X este în interiorul gurii) și extraorala (filmul cu raze X este în afara gurii).

Radiografiile  intraorale sunt utilizate cel mai frecvent. Există mai multe tipuri de radiografii intraorale. Fiecare arată diferite aspecte ale dinților.

  • Radiografiile Bitewing prezintă detalii ale dinților superiori și inferiori într-o zonă specifica a gurii. Fiecare bitewing arată un dinte de la coroana sa (suprafața expusă) la nivelul osului de susținere. Razele X Bitewing detectează cariile între dinți și modificările în grosimea osului cauzate de boala gingiilor. Razele X Bitewing pot ajuta, de asemenea, la determinarea potrivirii corecte a unei coroane (un capac care înconjoară complet un dinte) sau a altor restaurări (cum ar fi puntile dentare). De asemenea, poate observa orice uzură sau deteriorare a uobturatiilor dentare.
  • Radiografiile periapicale arată întregul dinte – de la coroană, până dincolo de rădăcină unde dintele se atașează în maxilar. Razele X periapicale detectează orice schimbări neobișnuite ale rădăcinii și ale structurilor osoase înconjurătoare.
  • Radiografiile ocluzale urmăresc dezvoltarea și amplasarea unui arc întreg al dinților fie în maxilarul superior, fie în cel inferior.

Razele X extraorale sunt utilizate pentru detectarea problemelor dentare la nivelul maxilarului și craniului. Există mai multe tipuri de raze X extraorale.

  • Radiografiile panoramice arată întreaga zonă a gurii – toți dinții din maxilarele superioare și inferioare – pe o singură rază X. Această radiografie detectează poziția dinților care au erupt precum și ai dinților inca neerupti, poate vedea dinții afectați și ajută la diagnosticarea tumorilor.
  • Proiecțiile cefalometrice arată o parte întreagă a capului. Această radiografie privește dinții în raport cu maxilarul și profilul individului. Ortodontiștii folosesc această radiografie pentru a dezvolta o abordare de realiniere a dinților specifică fiecărui pacient.
  • Sialograma folosește un colorant, care este injectat în glandele salivare, astfel încât acestea să poată fi văzute pe filmul cu raze X. (Glandele salivare sunt țesuturi moi care nu ar putea fi văzute cu o radiografie.) Dentiștii ar putea comanda acest test pentru a căuta probleme ale glandelor salivare, cum ar fi blocaje sau sindromul Sjogren (o tulburare cu simptome, inclusiv gură uscată și ochi uscați; aceasta tulburarea poate juca un rol în cariile dentare).
  • Tomografia computerizată dentară (CT) este un tip de radiografie imagistică care privește structurile interioare în 3D. Acest tip de radiografie imagistică este utilizata pentru a detecta probleme la nivelul oaselor feței, cum ar fi chisturi, tumori și fracturi.
  • CT cu fascicul de con este un tip de raze X care creează imagini 3D ale structurilor dentare, țesuturilor moi, nervilor și oaselor. Ajută la ghidarea plasării implantului dentar și evaluează chisturile și tumorile din gură și față. De asemenea, poate vedea probleme la nivelul gingiilor, rădăcinilor dinților și a maxilarelor. CT cu fascicul de con este similar cu CT dentar obișnuit în anumite privințe. Ambele produc imagini precise și de înaltă calitate. Cu toate acestea, modul în care sunt realizate imaginile este diferit. Aparatul CT cu fascicul de con se rotește în jurul capului pacientului, captând toate datele într-o singură rotație. Scanarea CT tradițională colectează „felii plate” pe măsură ce aparatul face mai multe rotații în jurul capului pacientului. Această metodă expune, de asemenea, pacienții la un nivel mai ridicat de radiații. Un avantaj unic al CT cu fascicul de con este că poate fi utilizat în cabinetul unui dentist.
  • Imagistica digitală este un tip 2-D de imagistică dentară care permite trimiterea imaginilor direct la un computer. Imaginile pot fi vizualizate pe ecran, stocate sau tipărite în câteva secunde. Imaginea digitală are alte câteva avantaje în comparație cu razele X tradiționale. Imaginea făcută unui dinte, de exemplu, poate fi îmbunătățită și mărită. Acest lucru face mai ușor pentru medicul dentist să vadă cele mai mici modificări care nu pot fi văzute la un examen oral. De asemenea, dacă este necesar, imaginile pot fi trimise electronic unui alt dentist sau specialist pentru o a doua opinie sau unui nou dentist. Imaginea digitală utilizează, de asemenea, mai puține radiații decât razele X.
  • Imagistica RMN este o metodă de imagistică care are o vedere 3D a cavității bucale, inclusiv a maxilarului și a dinților. (Acest lucru este ideal pentru evaluarea țesuturilor moi.

Cât de des se pot efectua radiografii dinților?

Cât de des trebuie efectuate radiografiile depinde de istoricul medical și dentar și de starea actuală de sanatate. Unele persoane pot avea nevoie de raze X la fiecare șase luni. Alții care nu au afecțiuni dentare recente sau ale gingiilor și care respecta programarile pot avea nevoie de raze X la fiecare doi ani. La pacienții noi li se poate cere sa  efectueze raze X la prima examinare. Radiografiile la prima vizită sunt, de asemenea, utilizate pentru a se compara cu radiografiile facute de-a lungul timpului pentru a căuta probleme și modificări neașteptate. Radiografiile pot fi cerute, mai des, la persoanele cu risc crescut de carii dentare. Aceste persoane includ:

  • Copii: Copiii au nevoie, în general, de mai multe raze X decât adulții, deoarece dinții și maxilarele lor sunt încă în curs de dezvoltare și pentru ca dinții lor sunt mai susceptibili de a fi afectați de cariile dentare decât adulții.
  • Adulți cu o mulțime de lucrări de restaurare, cum ar fi obturatiile: pentru a căuta deteriorarea sub obturatiile existente sau în locații noi.
  • Oamenii care beau o mulțime de băuturi zaharoase: Pentru a căuta cariile dentare.
  • Persoane cu boală parodontală (gingivala): Pentru a monitoriza pierderea osoasă.
  • Persoanele care au gura uscată: fie din cauza unor medicamente (cum ar fi antidepresive, medicamente antianxietate, antihistaminice și altele), fie a unor condiții de sănătate (precum sindromul Sjogren, glandele salivare deteriorate, tratamentul cu radiații la nivelul capului și gâtului).
  • Fumători: Pentru a monitoriza pierderea osoasă care rezultă din boala gingivală (fumătorii prezintă un risc crescut de boală gingivală).

Razele X dentare sunt sigure?

Cantitatea de radiații emise de razele X este extrem de mică. Progrese în stomatologie – cum ar fi aparatele cu raze X care limitează fasciculul de radiații la o zonă mică; raze X de mare viteză; utilizarea șorțurilor cu corp întreg, căptușite cu plumb; și legile federale care necesită verificări de precizie și siguranță pentru aparatele cu raze X – sunt câteva dintre îmbunătățirile care limitează cantitatea de radiații pe care o primesc pacienții. În ciuda siguranței razelor X, unele întrebări pe care trebuie să le adresați medicului dentist includ:

Ați găsit ceva la examenul clinic care considerați că trebuie examinat în continuare cu o radiografie?

Cum vor ajuta aceste raze X să ghideze planul de tratament pe care îl aveți în vedere pentru mine?

Noi suntem Napoca Dental Florești, cea mai buna clinică dentală din Florești.

Recommendation of dentist
Alătură-te newsletter-ului nostru și primiți o consultare gratuită