MITURI SANATATEA ORALA
Cand vine vorba de mituri sanatatea orala si de intretinerea unui zambet placut, exista numeroase conceptii gresite pe care populatia de rand le considera ca fiind adevarul absolut. Ingrijirea orala adecvata poate fi obtinuta in doar cateva minute per zi, insa practicarea eronata a unor tehnici de igiena orala poate duce la perturbarea iremediabila a sanatatii cavitatii orale. Iata cateva mituri pe care trebuie sa le cunoastem si de intrebintarea carora, in rutina zilnica de ingrijire orala, trebuie sa ne ferim.
MIT: Cu cat aplici o forta mai mare in periajul dintilor, cu atat dintii vor fi mai curati.
REALITATE: Forta prea mare si utilizarea unor periute de dinti cu peri duri sau foarte duri, de fapt, poate chiar sa faca mai mult rau decat bine dintilor, prin faptul ca se produce o abrazie a smaltului care protejeaza dintele de carii. Se recomanda utilizarea unor periute dentare cu peri moi.
MIT: Ata dentara nu este necesara.
REALITATE: Contrar a ceea ce cred majoritatea pacientilor, cum ca periuta dentara indeparteaza toate resturile alimentare de pe suprafetele dentare , există acumulări interdentare pe care le poți îndepărta numai prin folosirea atei dentare și in consecinta, se poate observa aceasta diferența în fiecare zi. Este important să urmezi în continuare recomandările medicului dentist privind periajul și folosirea atei dentare.
MIT: Mestecarea gumei fara zahar este la fel de utila ca periajul dentar dupa fiecare masa.
REALITATE: Dacă ar fi adevărat, copiii de pretutindeni ar sari de bucurie. Guma de mestecat fără zahăr, în special guma cu xilitol, poate avea un efect protector asupra dinților. Guma încurajează producția de salivă, care ajută la spălarea acizilor care erodează smalțul din alimente, băuturi și chiar acid din stomac, în cazul unor probleme precum refluxul acid. Și xilitolul ajută la dublarea efectelor salivei. Dar guma de mestecat nu înlocuiește periajul și ata dentară atunci când vine vorba de îndepărtarea plăcii de pe toate suprafețele dinților. Ar trebui să periați dintii cel puțin de două ori pe zi timp de aproximativ două trei minute.
MIT: Dacă gingiile îți sângerează atunci când folosești ata dentară, cel mai bine este să le lași în pace și să nu mai folosești ața dentară.
REALITATE: Motivul pentru care sângerează gingiile noastre se datorează inflamației. De multe ori se întâmplă atunci când bacteriile și placa se blochează între dinții noștri, unde perii de periuță nu ajung în mod corespunzător. În timp, bacteriile se acumulează și determină inflamarea gingiilor. Sângerarea face parte din acest proces. Dacă folosiți ața dentară o dată pe lună (sau chiar înainte de a merge la dentist), probabil că veți observa sângerarea gingiilor. Acesta este un semn care îți spune că se întâmplă ceva acolo. Faceți din utilizarea aței dentare un obicei zilnic, iar inflamația – și sângerarea – vor dispărea cu timpul.
MIT: Când vine vorba de cavități carioase, zahărul este principalul vinovat.
REALITATE: Când vă gândiți la carii, s-ar putea să vă gândiți la acadele și la alte dulciuri dulci și lipicioase. Dar chipsurile si biscuitii ar putea la fel de bine sa faca la fel de mult rau dinților tăi pentru ca acestea contin carbohirati- si pe langa faptul ca se lipesc pe dinti, au zaharuri care prin descompunerea lor afecteaza structura dentara.
MIT: Dacă ai dinți sensibili, înseamnă că ai “uzat” prea mult smalțul de pe dinți.
REALITATE: Sensibilitatea dentară este un simptom cheie al eroziunii smalțului, stratul protector dur din exteriorul dinților. Dar poate fi cauzată și de alți factori, cum ar fi recesiunea gingivală sau chiar utilizarea pastelor de dinți de albire. Peroxidul de hidrogen (utilizat pentru albire) pătrunde prin smalț în stratul de dedesubt, care este partea mai sensibilă a dintelui. Vestea bună: dacă sensibilitatea dvs. este cauzată de albirea dinților, trecerea la o pastă de dinți mai blândă poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor.
MIT: Boala gingivală priveste doar sanatatea cavitatii orale.
REALITATE: Medicul dentist ar putea fi primul care a observat-o, dar dacă aveți o boală a gingiilor, este mai probabil să aveți probleme de sănătate, cum ar fi diabetul și hipertensiunea, precum și anumite tipuri de cancer care sunt legate de o inflamația cronică.
MIT: Cu cât dinții sunt mai albi, cu atât sunt mai sănătoși.
REALITATE: Acest lucru poate fi adevărat, dar nu întotdeauna. Dinții noștri sunt albi în mod natural. Și multe dintre lucrurile care fac ca dinții noștri să își schimbe culoarea sau să devină galbeni sunt nesănătoase, cum ar fi fumatul. Dar există, de asemenea, o mulțime de lucruri care pot schimba culoarea dinților noștri care nu sunt neapărat nesănătoase, cum ar fi unele medicamente, coloranți alimentari și băuturi sau doar procesul natural de îmbătrânire.
MIT: Dacă nu te deranjează nimic , nu ai nevoie de un control stomatologic.
REALITATE: Aceasta este una dintre cele mai greșite concepții. Cu o mulțime de probleme dentare, nu simțiți neapărat durerea imediat. Problema este că odată ce apar simptomele, este adesea o problemă mai mare si mai complexă. Dacă aștepți până când o cavitate carioasă doare si abia apoi mergi la control, ai putea ajunge să ai nevoie de un tratament de canal radicular sau de o extracție care ar fi putut fi prevenită cu controale regulate cel putin odată pe an. Ideea de a merge la dentist este ca să putem preveni lucrurile care se întâmplă cu dinții pentru a-i proteja și de a observa lucrurile înainte ca acestea să devină o problemă.